Європейські експерти презентували стратегію ЄСІТС - ІТ-рішення для судової влади

6.12.2019 |

Електронна система під назвою Єдина судово інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) має бути технічною опорою української судової системи, об’єднуючи всі суди та органи судової влади. Повноцінна робота цього ІТ рішення дасть змогу подавати документи для судового розгляду онлайн, долучатися до судового засідання через конференцзв’язок, забезпечити прозорість та відкритість правосуддя для суспільства, а також прискорить розгляд судових справ. Система мала почати працювати 1 березня, але її повноцінне впровадження відтермінували.

Впроваджувати цю ІТ систему допомагають експерти Проекту ЄС “Право-Justice”, які презентували звіт із рекомендаціями 6 грудня.

Керівник першого відділу програм допомоги "Належне управління та демократизація" Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке повідомив про те, що ЄС приділяє дуже багато уваги розвитку ІТ у різних сферах, адже вони сприяють прозорості та ефективності діяльності судової влади: “Ми повністю поділяємо ідею важливості діджиталізації, яку наразі просуває Президент та Уряд. Спроби створити та удосконалити інформаційну систему для судової влади тривають вже доволі довго, було витрачено багато коштів та зусиль і зараз настав час, коли ми маємо показати позитивний результат”.

Завдання системи допоможе зробити роботу органів судової влади та судів більш ефективною та впровадити сучасні технології. ЄСІТС має діяти в судах, ВРП, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, ДСА, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, Національній школі суддів України. Побудова ІТ-рішення для судової влади - складне, стратегічне питання, яке потребує чіткого плану дій та розподілу функцій між всіма учасниками процесу. Експерти рекомендують посилити позицію ВРП як лідера системи.

“Інтерес до побудови ЄСІТС є надзвичайно високий. Цього року ми стикнулися з моментами, які не дозволили нам запустити систему так швидко, як ми цього хотіли. Ми сподіваємося, що рух в цьому напрямку буде не просто зрозумілий для ВРП, ДСА, але й для судової системи та суспільства загалом,” - зазначив Андрій Овсієнко, Голова Вищої ради правосуддя.

Для опрацювання проекту Положення про ЄСІТС у ВРП було створено Робочу групу з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Як наголосила на засіданні Голова Робочої групи Лариса Швецова, головним завданням робочої групи є забезпечення при розробці нормативного документу дотримання незалежності суддів та доступу громадян до правосуддя.

Основні проблеми електронної системи

• Державне підприємство «Інформаційні судові системи» відповідає за різні етапи системи. Немає належного моніторингу впровадження на операційному рівні та управлінні ризиками. Через це виникають конфлікти інтересів та брак прозорості.

• Ключові зацікавлені сторони судової системи не залучені систематично та інституційно до процесу управління вимогами галузі та прийняття системи. Як результат, інтереси, потреби та вимоги суддів та інших ключових зацікавлених сторін недостатньо представлені в процесі планування та управління розробкою ЄСІТС.

• Процес розробки Державним підприємством «Інформаційні судові системи» не є прозорим. Як результат, витрачені ресурси значно перевищують видимі заходи щодо розробки.

Рекомендації щодо розробки ЄСІТС

• Необхідно забезпечити чітке розмежування основних ролей у процесі розробки.

• Потрібно офіційно створити керівний комітет, який повинен затвердити дорожню карту для створення ЄСІТС та стежити за її виконанням.

• ДСА повинна мати спроможність виконувати роль замовника ЄСІТС.

• Державне підприємство «Інформаційні судові системи» має зосереджуватися лише на впровадженні функцій ІТ.

• ЄСІТС має бути розроблена як хмарна платформа з єдиним уніфікованим захищеним доступом для всіх типів користувачів та з вбудованою підтримкою цифрового підпису.

• Планування має відбуватися на кожні пів року, щоб забезпечити належний контроль за змінами.