Міжрегіональна група РРРП проаналізувала можливість медіації у адміністративних спорах

3.png

11-12 березня 2021 року у Львові відбулося засідання Міжрегіональної групи Регіональних рад з питань реформи правосуддя (РРРП) на тему «Медіація в адміністративних спорах». Судді адміністративних судів з семи регіонів України разом з експертами Проєкту ЄС «Право-Justice» провели всебічний аналіз справ, де потенційно можливе примирення сторін шляхом медіації.

«Адміністративна медіація – це новий інститут для України, але він вже застосовується у судочинстві Європейського Союзу. Ми маємо використати прагматичний стимул сторін для врегулювання спорів, щоб допомогти державі перейти від змагального ставлення до людей і бізнесу до більшої співпраці. Завдяки медіації держава може навчитися не лише як швидше і краще домовлятися, але і як покращити свої рішення в майбутньому», – наголосив Довідас Віткаускас, керівник Проєкту ЄС «Право-Justice».

1.png

Протягом двох днів учасники обговорювали проблеми, що виникають під час розгляду адміністративних справ, виявляли категорії спорів, де з погляду суддів і чинного законодавства можливе застосування медіації. Також було напрацьовано практичний механізм направлення таких справ на медіацію. Згодом буде представлено звіт за результатами обговорення.

«Вирішення спору – це не документ, а стан, в якому сторони дійшли між собою згоди. Саме тому медіація в адміністративному судочинстві – це шлях налагодження нової якості діалогу між людиною та державою», – вважає Андрій Рищенко, координатор Дніпропетровської РРРП, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду.

Адміністративне судочинство включає багато категорій справ. Зокрема, це спори щодо податків і зборів, містобудівної діяльності та землекористування, соціального захисту тощо. Донині в Україні в таких випадках не застосовували медіацію, попри те, що вона допоможе розвантажити суди, уникнути тривалого судового розгляду і продемонструє готовність держави шукати шляхи вирішення спірних питань. Саме тому Проєкт ЄС «Право-Justice» ініціює розвиток медіації в цьому напрямку.

«Застосування медіації у адміністративних спорах допоможе розвантажити суди від незначних справ, уникнути тривалого судового розгляду і продемонструє готовність держави знаходити шляхи для більш ефективного вирішення спірних питань. Це стане “кроком назустріч” з боку держави у відносинах з громадянами як користувачами послуг, що надаються урядом», – підкреслила Аліна Сергєєва, експерт Проєкту ЄС «Право Justice».

2.png

Наступним кроком стануть зустрічі експертів проєкту з представниками органів державної влади, щоб почути їхню думку, разом напрацювати механізми залучення держслужбовців до мирного врегулювання спорів, забезпечити захист від необґрунтованих звинувачень у корупції тощо.

Нинішній захід став продовженням моніторингу адміністративного судочинства в Україні у 2019-му році, за результатами якого міжнародні експерти проєкту ЄС «Право Justice» рекомендували розвивати застосування альтернативного вирішення спорів, зокрема медіації. Слідом за цим у 2020-му проєкт провів глибокий аналіз законодавчих і інституційних прогалин впровадження медіації в Україні у різних сферах права.

Довідка:

Регіональні ради з питань реформи правосуддя (РРРП) створені за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» і функціонують у Чернівецькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Одеській областях та Донбасі. На сьогодні члени Рад взяли активну участь у підготовці законопроєкту про медіацію, змін до Кодексу з питань банкрутства, пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань виконавчого провадження, впровадження електронного суду та обговорення концепції перехідного правосуддя.

РРРП діють як постійно діючі робочі групи, що сприяють втіленню реформ відповідно до принципу «знизу-вгору»: через донесення специфічних для регіону викликів і їхніх потенційних вирішень до рівня центральних органів влади.