Експертки Проєкту ЄС “Право-Justice” представили напрацювання Ініціативи “Модельні суди” у Гельсінкі

WhatsApp Image 2022-10-20 at 11.44.48.jpeg

Eкспертки Проєкту ЄС “Право-Justice” розповіли про напрацювання та особливості реалізації Ініціативи “Модельні суди” під час конференції “Людиноорієнтоване правосуддя в сучасних умовах”, організованої 17-20 жовтня Міжнародною асоціацією судового адміністрування в Гельсінкі, Фінляндія

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант, виступаючи під час конференції, зазначила, що експерти Проєкту започаткували Ініціативу “Модельні суди” у відповідь на потребу змінювати підходи судового адміністрування в Україні. Адже більша орієнтація на користувачів послуг мала стати ключовим фактором сучасного підходу до здійснення правосуддя.

“Ініціатива “Модельні суди” реалізується за підходом «bottom-up», допомагаючи змінити світогляд суддів та працівників суду на базовому рівні, згодом впливаючи на формування державної політики (наприклад, Рада суддів України схвалила та рекомендувала застосовувати рішення Ініціативи в судах по всій Україні). Від самого початку Ініціатива базувалась на трьох стовпах, таких як обслуговування клієнтів, судова безпека, робота в залах судових засідань. Усі рекомендації стосовно цих напрямків сформульовано в посібнику “Модельні суди”, над яким працювали міжнародні, національні експерти Проєкту, представники громадськості, а також стейкхолдери судової системи України”, – зазначила Анна Адамська-Галлант.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи наголосила, що Ініціатива допомагає вирішити ряд проблем, які виникають під час щоденного функціонування судів та негативно впливають на ставлення громадян до судової системи. Зокрема, це відсутність уніфікованого підходу до організації інтегрованої рецепції суду, зручного ознакування, інформування щодо розкладу судових засідань, інфраструктури для людей з обмеженими можливостями, політик роботи з персоналом суду тощо.

“Через повномасштабну російську агресію в лютому 2022 року українська судова система зіткнулася з новими безпрецедентними викликами, пов’язаними з безпекою, фінансуванням судової системи, доступом до правосуддя та задоволенням потреб незахищених користувачів судів, кількість яких значно зросла. Тому рішення ніціативи та використання підходу «bottom-up» під час їх реалізації уже показують свою ефективність навіть в умовах воєнного стану”, – наголосила Анна Адамська-Галлант.

У свою чергу, Головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Поліна Лі розповіла про успішне розширення мережі модельних судів з 6 до 76 протягом останніх років.

“Важливо відзначити, що суди часто впроваджували модельні рішення самостійно, за ініціативою керівництва судів”, – зазначила Поліна Лі.

Головна національна експертка підкреслила, що завдяки поширенню модельних рішень через онлайн та офлайн конференції, круглі столи, тренінги та менторство вдалося залучити понад 4000 тисячі учасників – представників судової системи, які імплементували понад 100 модельних рішень у судах всіх регіонів України.

“Більше того, українські суди уже мають ряд власних кращих практик, якими активно діляться з колегами. Тому наступним етапом Ініціативи стане створення публічної веб-платформи “Модельні суди: Майданчик добрих практик”, – зазначила Поліна Лі.

Національна експертка Проєкту, координаторка напряму “Модельні суди” Наталія Цап відзначила, що платформа допоможе зібрати всі напрацювання Ініціативи “Модельні суди”, а також міжнародних проєктів для покращення клієнтоорієнтованості суду, стане інформаційним та навчальним ресурсом для всіх судів, надасть можливість судам поділитися кращими практиками судового управління.

“Платформа також сприятиме розвитку спільноти судів, зацікавлених в ефективному розвиткові судового адміністрування, впровадженні клієнтоорієнтованого суду, якісного відновлення після втрат, завданих війною, обміну практичним досвідом та новими ідеями”, – наголосила Наталія Цап.

Про один із найбільш поширених напрямків Ініціативи “Модельні суди” – впровадження сервісів для вразливих користувачів суду, розповіла Євгенія Бондаренко, Національна експертка Проєкту, координаторка напряму. За її словами, раніше українська судова система недостатньо реагувала на потреби вразливих користувачів суду через відсутність системного підходу до вирішення цієї проблеми. У результаті виникали перешкоди для доступу до правосуддя.

“У 2018 році Проєкт ЄС “Pravo-Justice” розпочав діяльність, пов’язану зі створенням системи підтримки вразливих користувачів судів у межах Ініціативи “Модельні суди”. Вона передбачала навчання, розробку інтерактивного посібника для тренерів щодо створення сервісів, поширення кращих практик, розбудову професійної спільноти, посилення міжінституційної співпраці, інформаційні кампанії, наставництво. У результаті уже маємо більше 50 успішно реалізованих проєктів у різних куточках України”, – зазначила Євгенія Бондаренко.

Також Національна експертка розповіла про пілотування волонтерських сервісів у судах, до якої вже приєдналося 15 судів та понад 300 волонтерів з усієї України.

“Волонтери допомагають забезпечити належний доступ до правосуддя всіх груп населення, а також зробити їх візит до суду комфортним та ефективним. Саме тому можливість впровадження волонтерських сервісів у судах знайшло своє відображення у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки, затвердженої Указом Президента України. Це ще один успішний кейс, коли підхід “bottom-up” вплинув на формування державної політики у сфері судочинства”, – підкреслила Євгенія Бондаренко.