Донбаська РРРП розробила пропозиції до законопроєкту «Про державну політику перехідного періоду»

У січні 2021 року Донбаська Регіональна рада з питань реформи правосуддя надала пропозиції до законопроєкту «Про державну політику перехідного періоду», розробленого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За оцінюванням членів Донбаської ради, до якої входять провідні судді, адвокати, науковці, політологи та представники інших правничих професій, законопроєкт є першим комплексним документом, націленим на подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації на рівні держави. Разом з тим, законопроєкт потребує доопрацювання з урахуванням наступних коментарів:

  • Текст документу поєднує рамкові норми разом зі спробами спеціального регулювання, що є недоцільним. Більш прийнятно було б зробити законопроєкт рамковим та внести відповідні зміни до Перехідних положень вже діючих законів з огляду на тимчасовість передбачених заходів.
  • Поєднання в одному законі нормативного регулювання багатьох сфер, починаючи від національної пам’яті та закінчуючи освітою, пільгами в різних сферах правовідносин, є невиправданим з огляду на громіздкість тексту в цілому та прогалини у регулюванні окремих сфер. Це повинно вирішуватись відповідними підзаконними нормативними актами.
  • Практична реалізація деяких норм законопроєкту вбачається проблемною. Зокрема, можливість фінансування всіх заходів перехідного періоду з місцевих бюджетів.
  • Законопроєкт містить низку норм, які не узгоджуються з чинними нормами законів, зокрема, ЦК України щодо положень позовної давності, закону «Про судоустрій і статус суддів» тощо.
  • Низка важливих питань залишилася поза увагою законопроєкту, зокрема, питання матеріальної та моральної компенсації для постраждалих від конфлікту.
  • Законопроєкт звужує права громадян, які здійснюють перетин лінії розмежування. Зараз дозволено перевозити все, що не заборонено. Законопроєкт, навпаки, передбачає зворотній режим, коли заборонено все, окрім дозволеного.

З детальним описом цих та інших пропозицій пропонуємо ознайомитися у документі: Пропозиції Донбаської Регіональної ради з питань реформи правосуддя до законопроєкту «Про державну політику перехідного періоду».

Довідка:

Регіональні ради з питань реформи правосуддя (РРРП) створені за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» та функціонують у Чернівецькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Одеській областях та Донбасі. На сьогодні члени Рад взяли активну участь у підготовці законопроєкту про медіацію, змін до Кодексу з питань банкрутства, пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань виконавчого провадження, впровадження електронного суду та обговорення концепції перехідного правосуддя.

РРРП діють як постійно діючі робочі групи, що сприяють втіленню реформ відповідно до принципу «знизу-вгору»: через донесення специфічних для регіону викликів і їхніх потенційних вирішень до рівня центральних органів влади.